Toelichting

Id-ff8aff77-b548-ea11-a2e5-00155d641201


Eigenschappen

Label (nl)Toelichting
Toelichting (nl)

De volgende argumenten liggen ten grondslag aan de gegeven eis onder punt (1) met betrekking tot de cementkeuze:

ASR bestendigheid

De hier gegeven cementkeuze betreft de optie uit CUR Aanbeveling 89 om schadelijke ASR te voorkomen door middel van de cementkeuze en geeft de meeste zekerheid dat schadelijk ASR gedurende de beoogde ontwerplevensduur niet zal optreden. De tweede optie van de CUR Aanbeveling 89 om schadelijke ASR te voorkomen, de toeslagmaterialen-optie, is minder eenduidig, minder zeker en in al zijn facetten min of meer niet door de opdrachtgever te controleren.

Weerstand tegen chloride-indringing / duurzaamheid

Bij een goede uitvoering zal de hier gegeven cementkeuze resulteren in een zodanig dichte beton dat chloriden, alkaliën of andere agressieve stoffen slechts tot een zeer beperkte diepte het beton kunnen binnendringen en daardoor geen wapeningscorrosie kunnen veroorzaken. Voor kunstwerken in de infrastructuur zijn het toepassen van een hoogovencement ≥ 50% slak of een portlandvliegascement CEM II/B-V met een percentage poederkoolvloegas ≥ 25% het beste compromis om weerstand te bieden tegen de schademechanismen die kunnen optreden; genoemd worden schade door:

  • Indringing van chloride en/of alkaliën,
  • ASR,
  • Carbonatatie,
  • Zeewater,

Duurzaam Bouwen

  • De voorgeschreven cementkeuze reduceert het aandeel portlandklinker en hiermee de CO2 uitstoot, substantieel. Bij toepassing van een CEM III/B cement wordt circa 70% van de portlandklinker vervangen door gegranuleerde hoogovenslak; een restproduct van de Hoogovens.
  • De voorgeschreven cementkeuze zorgt ervoor dat er voor de bestendigheid tegen schadelijke ASR, geen beperkingen hoeven te worden opgelegd aan het toe te passen toeslagmateriaal. Ter info: Voor Nederland is dit belangrijk omdat de winning van eigen rivier materiaal wordt afgebouwd en inmiddels uit eigen RWS onderzoek is gebleken dat op de Nederlandse markt de kans op ASR reactieve toeslag reëel is.
  • Maatregelen in het kader van Duurzaam Bouwen mogen geen negatief effect hebben op zowel de technische levensduur van de constructie als het onderhoud tijdens deze levensduur.

Nieuwe materialen
Op bouwwerken komt het steeds vaker voor dat een bindmiddelsamenstelling of een vulstof wordt gekozen die als innovatief worden beschouwd, maar waarvan de langeduur duurzaamheideigenschappen niet of onvoldoende zijn onderzocht. Als voorbeeld wordt genoemd een tweetal in Nederland voorkomende toepassingen, waarvan bekend is c.q. het sterke vermoeden bestaat, dat het in combinatie met reactieve toeslag en vochtig milieu het optreden van schadelijke ASR zal bevorderen:

  • Een bindmiddel van portlandcement CEM I met daaraan toegevoegd een te laag percentage vliegas;
  • Een bindmiddel van portlandcement CEM I in combinatie met een aanzienlijke hoeveelheid kalksteenmeel als vulstof.
    (N.B.: Deze combinatie wordt in de Nederlandse prefab industrie thans veel toegepast voor het fabriceren van ZelfVerdichtendBeton zonder dat adequaat duurzaamheidonderzoek heeft plaatsgevonden).

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
ToelichtingBreder

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
ROK-0176 (Systeemeis)ToelichtingToelichting





Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 29 jun 2021 om 13:09.